Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Framework Laptop 13 review: een doe-het-zelfdroom die uitkomt


Framework heeft een 2023-versie van zijn 13-inch modulaire laptop uitgebracht. En mensen, het is precies hetzelfde als het 2022-model.

Oké, dus ik bedoel, dat is niet helemaal waar. Er is nu een AMD-optie, maar die heb ik nog niet om te beoordelen. Ik heb het vooraf gebouwde Intel-model getest, dat een 13e generatie Core i7-1360P bevat. De batterij is ook groter en komt uit op 61Wh. Er zijn nog een paar kleine dingen aan het chassis. Er is een nieuwe matte weergaveoptie en een nieuw luidsprekersysteem. Maar ik ga je nu vertellen dat het gebruik van de 2023 Framework Laptop 13 precies aanvoelt als het gebruik van de 2022 Framework Laptop. De ervaringen zijn in wezen identiek.

En dat is meestal goed. De laptop van vorig jaar was prima. Het was niet mijn favoriete ding ter wereld, met een beetje meer een dunne en plakkerige bouw, om nog maar te zwijgen van een eenvoudige look, dan je vaak tegen deze prijs ziet, maar het was prima. Framework is me altijd opgevallen als een bedrijf dat sterk is aangesloten op wat zijn klanten willen, en zaken als reparatiegemak en upgradebaarheid zijn waarschijnlijk belangrijker voor hen dan een premium build.

Toch blijven enkele van de voordelen die het chassis van vorig jaar met zich meebracht. Het heldere, 2256 x 1504, 3:2 scherm is een unieke vondst. De luidsprekers zijn uitstekend. De laptop is redelijk draagbaar en weegt iets minder dan drie pond. Maar het belangrijkste (voor mij althans) is dat Framework vorig jaar de grootste klacht over zijn laptop heeft verholpen. De levensduur van de batterij was vroeger slecht. En lezer, nu is het goed.

Mijn favoriete aspect van de Framework-laptop is altijd de poortselectie geweest. Concreet selecteer je de poorten voor jezelf, waarbij je vier uitbreidingskaarten naar keuze in het kaartspel steekt. Welk plezier! Ik ging voor een USB-C en een USB-A aan elke kant omdat ik zo saai ben, maar Framework heeft de HDMI- en DisplayPort-uitbreidingskaarten voor het 2023-model "opnieuw geoptimaliseerd" om het apparaat in staat te stellen in te blijven lagere energiestanden, dus je kunt die selecteren als je avontuurlijk bent ingesteld. (MicroSD, audio, ethernet en opslaguitbreiding zijn ook beschikbaar.)

Ik kan ook niet genoeg lovende woorden uitspreken over dit 13,5-inch, 3:2-scherm. De extra verticale ruimte voelt ruim aan voor multitasking, en ik waardeer hoeveel tekst ik tegelijk kan zien terwijl ik een lang concept schrijf (zoals deze). Ik geef ook de voorkeur aan het nieuwe matte scherm, omdat het minder schittering tegengaat dan de glanzende van vorig jaar, maar het leuke van het Framework is dat je degene kunt kiezen die je wilt. Randen kunnen worden aangepast in een reeks kleuren: momenteel zwart, wit en oranje, met onderweg groen, paars, rood en doorschijnend. Kijk, ik ben geen doe-het-zelver. Maar geef me een paarse bezel en ik heb misschien geen andere keuze dan dit te kopen.

Het touchpad blijft soepel met een gemakkelijke klik. Ik merk op dat dit het enige deel van het chassis is dat echt vlekkerig wordt; na ongeveer een week gebruik had het een zeer zichtbare klodder in het midden. Het toetsenbord, dat mooi verlicht is met bevredigend reizen en klikken, bleef gemakkelijker schoon. Ik zou nog steeds willen dat je het touchpad zou kunnen aanpassen, net zoals je de keycaps kunt aanpassen, maar Framework verkoopt er in ieder geval kabels en kits voor, dus je kunt het vervangen als het ooit kapot gaat (of gewoon te vies wordt).

De nieuwe speakers zijn een verbetering. Waar ze vorig jaar wat dunnere audio afleverden, klinkt het model van dit jaar veel voller en vult het gemakkelijk een grote kamer op maximaal volume. Mijn meting haalde niet echt een gemiddelde van 80 decibel (wat Framework beweerde dat we zouden zien), maar de luidsprekers kwamen redelijk in de buurt. Shoppers moeten er rekening mee houden dat de nieuwe luidsprekers specifiek lijken te zijn voor het Intel-model van Framework 13; AMD-systemen zullen de originele kit blijven hebben, en Framework zegt dat het "het audiocircuit aan het afstemmen is".

De rest van de videogesprekervaring blijft perfect acceptabel. De 1080p, 60Hz webcam blijft een wat korrelig maar over het algemeen prima beeld geven. Ook geen problemen met de dubbele microfoons. Zowel de camera als de microfoons hebben een hardware-privacyschakelaar in de bovenste rand, wat handig is - hoewel ik zal muggenziften dat ze een identieke zwarte tint hebben als de rand eromheen, waardoor ze irritant moeilijk te onderscheiden kunnen zijn. Ik heb letterlijk een paar keer met de zaklamp van mijn telefoon op ze geschenen omdat ik geen zin had om rond te voelen.

Binnenin zijn de prestaties van het Framework sterk. Je kunt het apparaat natuurlijk configureren met elke gewenste combinatie van specificaties, maar ik heb de vooraf gebouwde Performance-eenheid ontvangen, die $ 1.469 kost en een Core i7-1360P, 16 GB geheugen, 512 GB opslag en de 61 Wh-batterij bevat . Dat is aan de prijzige kant - de Dell XPS 13 heeft dezelfde specificaties met een iets minder krachtige Core i7 die op het moment van schrijven slechts $ 1.099 kost - maar u kunt een beetje geld besparen als u wat onderdelen hebt liggen en ze kunt omwisselen zelf een doe-het-zelfpakket.

Persoonlijk, als ik hiervoor zou winkelen, zou ik waarschijnlijk gaan voor het Core i5-1340P / 8GB / 256GB basismodel - behalve dat het een aanzienlijk kleinere batterij heeft, en je kunt die batterij niet upgraden zonder de processor te upgraden naar een Core i7 , ook al ga je voor een doe-het-zelf pakket. (Er zijn blijkbaar ingewikkelde redenen voor de lopende band; het is een hele zaak geweest.)

De 1360P die ik aan het testen ben, is meer dan genoeg voor mijn op Chrome gebaseerde werklast, en ik heb nooit warmte of ventilatorgeluid gehad terwijl ik in mijn tientallen Chrome-tabbladen en enkele andere apps werkte, vaak met Spotify-streaming erover heen. Echt, niets wat ik deed zorgde ervoor dat de fans gingen draaien, zelfs niet in de batterijbesparingsmodus. Het is een veel stillere ervaring dan de Dell XPS 13, dat is zeker. Zelfs wat licht fotowerk in Lightroom ging prettig snel.

Bij benchmarktests versloeg het Framework onze XPS 13 stevig in single-core, multicore en grafische benchmarks. Het presteerde ook beter dan zowel de M2 MacBook Air als de M2 MacBook Pro op CPU-tests, maar niet op grafisch gebied - Apple blijft aan de top voor GPU-intensieve taken. We zien een prestatieverbetering van ongeveer 20 tot 30 procent ten opzichte van de Framework-eenheid die ik vorig jaar heb getest.

Het Framework werd echter heet tijdens deze benchmarktests, waarbij de CPU regelmatig sprongen maakte tot 100 graden Celsius. Het toetsenbord werd lekker warm. Natuurlijk gaf mijn persoonlijke werklast de Core i7 duidelijk niets dat in de buurt kwam van dat soort training, en zelfs werken in Premiere en Lightroom was aangenaam snel.

En dan komen we tot de gelukkigste verrassing die deze Framework-laptop met zich meebracht. Oké, dus het had eigenlijk geen verrassing moeten zijn. Framework, zoals ik al zei, rustte het Performance-systeem uit met een 61Wh-batterij, terwijl 55Wh beschikbaar was in het model van vorig jaar. (Dit laatste is ook wat wordt geleverd met het basismodel, zoals hierboven vermeld - het is redelijk om aan te nemen dat een kortere levensduur zal hebben dan deze Performance-configuratie.) Het beweerde ook dat we een "20 tot 30 procent levensduurverbetering van de batterij zouden zien" in een reeks van real-world use cases.” Toch weet je het maar nooit met die beweringen, en ik ben zeker eerder verbrand. Dus ik ben verheugd te kunnen melden dat ik gemiddeld negen uur en 12 minuten continu gebruik heb gemaakt van dit apparaat. Dat is een van de langste levensduur die ik heb gezien van een Intel-laptop in... ik weet niet eens hoe lang. Een tijdje. Het is geweldig.

Ik had eigenlijk twee zorgen over de Framework Laptop die ik vorig jaar heb besproken. De repareerbaarheid was zowel aantrekkelijk als bewonderenswaardig, maar de korte batterijduur en dunne audio maakten het gewoon moeilijk te verkopen voor zijn prijs. Ik denk dat het marktonderzoek van Framework soortgelijke klachten moet hebben blootgelegd, omdat ze beide problemen enorm hebben opgelost. Dat laat in feite de generieke, plakkerige look en feel achter als de enige echte stoten op dit apparaat - en dat zullen natuurlijk niet voor iedereen problemen zijn.

Door deze veranderingen ziet het Framework eruit als een veel aantrekkelijkere aankoop naast zoiets als de XPS 13 dan vorig jaar. Dat XPS mooi en stevig is op een manier die het Framework niet is. Maar het Framework heeft nu veel andere voordelen, afgezien van de mogelijkheid om te upgraden: het heeft een beter scherm, een betere poortselectie, betere audio, een veel stiller en koeler chassis en een betere batterijduur. Natuurlijk is het Framework ook een stuk duurder, wat volgens mij een behoorlijke herinnering is dat zelfs in een wereld waarin elk bedrijf onder de zon duurzaamheid als een kernelement van hun gadgets pusht, echte reparatie door de gebruiker nog steeds een prijs heeft. .